Drzewo kategorii
Licznik odwiedzin

FABRYKA CUKIERNICZA „KOPERNIK” SA.

FABRYKA CUKIERNICZA „KOPERNIK” SA., ul. Żółkiewskiego 34. Najstarsza firma cukiernicza w Polsce  i jedna z najstarszych w Europie. Jako spółka akcyjna działa od 1991 r.


Historia

Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A., jako spółka akcyjna  z kapitałem polskim działa od 1991 r. Jest to dawna fabryka Weesego zakupiona przez „Społem” w 1939 r. W 1945 r. zakład otrzymał nazwę: Fabryka Pierników, Cukrów i Czekolady ZSS „Społem”. Produkcja ruszyła w 1946 r. osiągając łącznie 152,4 tony wyrobów cukierniczych. W 1949 r. przy zatrudnieniu 572 pracowników produkcja wzrosła do 1.764,2 tony. W 1950 r  do „Społem” włączona została produkcja, urządzenia i część załogi  zlikwidowanej   Państwowej Fabryki Cukierków  i  Pierników „Kopernik” .

Dalszym krokiem (1950) ówczesnych władz było upaństwowienie zakładu „Społem” i włączenie go do Zjednoczenia Przemysłu  Cukierniczego  w Warszawie.

W 1951 r. zakłady otrzymały nową nazwę: Fabryka Pierników i Wyrobów Cukierniczych „Kopernik” w Toruniu – Przedsiębiorstwo Państwowe.

Od 1945 r. działała także pod szyldem „Społem” Fabryka PSS (dawny zakład Jana Ruchniewicza) produkująca ok. 700 ton pierników rocznie. Została zlikwidowana w 1966 r ze względu na rozbudowę Osiedla Chrobrego. Część pracowników, zwłaszcza fachowców przejął zakład „Kopernik”.

 

W 1966 r. „Kopernik” stracił samodzielność, gdyż został włączony do Zakładów Przemysłu  Cukierniczego „Jutrzenka” w Bydgoszczy z udziałem 40 % produkcji i atrakcyjnymi asortymentowo wyrobami.

W latach 1974-1975 zakład przechodził gruntowną modernizację. Wzniesiono nowe hale,  stare piece węglowe z 1910 r. zastąpiono nowoczesnymi taśmowymi, wybudowano także wielopiętrowy silos na mąkę.

W 1982 r. dzięki poparciu władz Województwa Toruńskiego zakład odzyskał samodzielność. Natomiast 1991 r. w wyniku przekształceń własnościowych powstała  spółka akcyjna.


Profil produkcji

Zaniechanie produkcji cukierków i drażetek umożliwiło zlikwidowanie karmelarni  a  zwolnioną  powierzchnię wykorzystano do produkcji tylko czterech grup wyrobów. Były to: pierniki, herbatniki, wafle i bloki.

Oprócz bloków kawowych i orzechowych  wprowadzono w waflarni produkcję markizów, rozszerzony został asortyment pierników a także miodowników i miodowników z praliną. Pojawiły się również wyroby w polewie czekoladowej.

Od 1954 r. rozpoczęła się produkcja wafli teatralnych oraz figuralnych pierników historycznych. Łącznie w latach 1957-1969 wprowadzono do obrotu 62 rodzaje wyrobów cukierniczych. Produkcja ogółem w 1969 r. wyniosła  8.547 ton, z czego wyeksportowano 84 tony do wielu krajów Europy, USA, Kanady, Libii i Australii.

Aktualnie  produkuje się trzy grupy asortymentowe: pierniki, wafle i herbatniki. Kopernik nadal należy do liderów produkujących pierniki według tradycyjnych receptur w różnych smakach i kształtach. Roczna produkcja zamyka się w granicach 10 000 ton.


Bibliografia

1. R. Sudziński, M. Samulski, Dzieje przemysłu piernikarskiego we Toruniu, Rocznik Toruński nr 6 1971

2. „Nowości” nr 33 1975.


FOTOGALERIA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fot. J. Marchewka