Drzewo kategorii
Licznik odwiedzin

WYTWÓRNIA BEKONÓW i SZYNEK S. Jaugsch i S-ka

WYTWÓRNIA BEKONÓW i  SZYNEK  S. Jaugsch i S-ka została zarejestrowana w rejestrze handlowym w 1924 r. jako firma eksportująca trzodę chlewną.


Historia

Rodzina Jaugschów prowadziła handel nierogacizną w Toruniu już od 1867 r.

W 1925 r. władze angielskie wprowadziły zakaz wwozu bekonów w stanie  nie przetworzonym. To zmusiło firmę Stanisława Jaugscha do zmiany działalności w kierunku przetwórstwa mięsnego. W 1927 r. na skutek znacznych strat w eksporcie wytwórnia przekazała swoje kontakty handlowe firmie Peols & Co.

W 1936 r. na terenie Rzeźni Miejskiej przy ul. Targowej wybudowano nowy obiekt przemysłowy o kubaturze 15 000 m3. Inwestycję zrealizowało miasto przy udziale znacznej pożyczki S. Jaugscha. Bekoniarnia należała wówczas do największych zakładów  przemysłu spożywczego na Pomorzu.

Produkcja Bekoniarni nastawiona była głównie na rynki zagraniczne. Wytwarzano szynki w puszkach, konserwy mięsne i wędliny. W 1938 r. fabryka wyprodukowała  107 000 puszek szynki, 190 ton konserw mięsnych, 540 ton smalcu i 550 ton innych przetworów mięsnych. Wpłynęło to korzystnie na wzrost zatrudnienia w zakładzie ze 160 do 220 robotników.

Wyroby firmy Jaugscha eksportowano do wielu krajów: USA, Anglii, krajów basenu Morza Śródziemnego i Dalekiego Wschodu. Sprawnie działali przedstawiciele Bekoniarni w Nowym Jorku, Londynie, Hamburgu, Amsterdamie, Brukseli, Paryżu, Berlinie, Pradze i Wiedniu.


Bibliografia

1. K. Przybyszewski,  Jaugsch Stanisław, Toruński Słownik Biograficzny t. 5, Toruń 2007

2. K. Przybyszewski, Przemysł w Toruniu w latach 1920-1939, Rocznik Toruński nr 8, 1973

3. Ryszard Sudziński, Toruński ośrodek przemysłowy, Historia Torunia, t. III, cz. II,  Toruń 2006

4. „Nowości” 21. V. 2005


FOTOGALERIA